pondelok 16. júna 2025

Čalamáda chrumkavá

Naša lokálna legenda, miestne platidlo. Vyladené chute, pekne chrumkavá. Toto keď som niekomu dala, tak si silno pochvaľoval. 

  • 7 kg hlávková kapusta
  • 1 kg cibuľa
  • 1 kg paprika ( môže byť červena)
  • 0,5 kg mrkva
  • 1 l ocot
  • 1kg kryštáľový cukor
  • 20 dg soľ a jedna polievková lyžica (5g) konzervačný prípravok BORKEN.

Kapustu, cibuľu a papriku pokrajáme, mrkvu postrúhame na strúhadle ako na jablká.

Všetko zmiešať s prísadami a nechať 24 hodin odpočívať. Po 24 hodinách naložíme do fliaš. Nemusí sa sterilizovať. Ja sterilizujem iba tak, aby chytili viečka. Cca na 80 stupňov 5 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára