Tie od mamky sú
najlepšie. A nie je to ani náročné. Ak máte pekárničku, alebo kuchtíka, ktorý cesto rád vymiesi, tak do toho.
- Najprv cukor – 3 čl, plné
- Soľ – 1 čl
- Mlieko – cca 3,5 dc. Dávkované postupne. Cesto nesmie byť tvrdé. Lepšie je jemnejšie, ale stále vhodné na rozvaľkanie. Množstvo mlieka sa môže líšiť podľa múky. Niektoré druhy „pijú“ viac a naopak. Napr. keď sme dali celozrnú múku, museli sme pridať mlieka viac – skoro na 4,5dc.
- Olej – polovicu z pol deci. Alebo masla alebo margarín z rastliného tuku
- 1 bielok, roztrepať
- 600g (preosiatej) polohrubej múky (prípadne časť nahradiť celozrnou napr. 50-100g).
- Droždie, živé
- Maslo na poliatie
- Kakao a cukor na posypanie
- (Pozn. pre tých bez pekárničky: všetok cukor + nie všetko mlieko, letné + droždie, osobitne, na kvások. Neskôr zmiešat so zvyškom)
Vygúľané guličky paríme
v pare. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložime sito, na sito papier
na pečenie (by sa nam cesto) a navrch naukladáme buchty. Buchty ďalej od
seba, lebo ešte budú rásť. Naše, menšie, buchtičky sa parili 5-6 minút.
Maximááálne. Čas prispôsobiť veľkosti. Prvú dávku ochutnáme, aby sme zistili,
či máme správne časovanie.
Hotové buchty polejeme
roztopeným maslom. Posypeme kakavkom zmiešaným s práškovým cukrom. Čo
nepojeme, zamrazíme. Dobrú chuť
Mom's are the best. And it's not even difficult. If you have an bread machine or a kitchen helper that likes to mix the dough, go for it. The dough is the same as for dumpling (knedlik).
(For those who have an bread machine, put everything in a bowl..) In order:
First, sugar - 3 tbsp, full
Salt - 1 teaspoon
Milk - approx. 3.5 dc. Dosed gradually. The dough must not be hard. Better is softer, but still suitable for rolling. The amount of milk may vary depending on the flour. For example when we put in whole wheat flour, we had to add more milk - almost to 4.5dc.
Oil - 25ml. Or butter or margarine from vegetable fat
1 egg white, whisk
600g (sifted) semi-coarse flour (or replace part with whole grain, e.g. 50-100g).
Yeast, live
Clarified butter for pouring over the buns.
Cocoa and sugar for sprinkling
(Note for those without a baking machine: all sugar + not all milk, warm + yeast, separately, for leavening. Mix with the rest later)
We will make the dough. Turn on the bread machine to the Dough program or another humanoid to prepare the dough. Roll out the finished dough, cut it into squares, fill it with jam (jam, fruit). Let's make balls (connect the corners of the square and roll out the ball). The size is up to you.
Steam the buns. Let the water boil in a large pot, put a sieve, baking paper on the sieve (we will get dough) and pile the buns on top. Buns further apart from each other, because they will still grow. Our smaller buns were steamed for 5-6 minutes. Maximum. Time to fit the size. We taste the first batch to see if we have the timing right.
Pour melted butter over the finished buns. Sprinkle with cocoa mixed with powdered sugar. What we don't eat, we freeze. Enjoy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára