Saturday, April 13, 2013

Buchty na pare


Tie od mamky sú najlepšie. A nie je to ani náročné. Ak máte pekárničku, alebo kuchtíka, ktorý cesto rád vymiesi, tak do toho.










(Pre tých, ktorí majú pekárničku, všetko do misky..) V poradí:
  • Najprv cukor – 3 čl, plné
  • Soľ – 1 čl
  • Mlieko – cca 3,5 dc. Dávkované postupne. Cesto nesmie byť tvrdé. Lepšie je jemnejšie, ale stále vhodné na rozvaľkanie. Množstvo mlieka sa môže líšiť podľa múky. Niektoré druhy „pijú“ viac a naopak. Napr. keď sme dali celozrnú múku, museli sme pridať mlieka viac – skoro na 4,5dc.
  • Olej – polovicu z pol deci. Alebo masla alebo margarín z rastliného tuku
  • 1 bielok, roztrepať
  • 600g (preosiatej) polohrubej múky (prípadne časť nahradiť celozrnou napr. 50-100g).
  • Droždie, živé
  • Maslo na poliatie
  • Kakao a cukor na posypanie
  • (Pozn. pre tých bez pekárničky: všetok cukor + nie všetko mlieko, letné + droždie, osobitne, na kvások. Neskôr zmiešat so zvyškom) 
Urobíme cesto. Zapnúť pekárničku na program Cesto, alebo iného humanoida na vypracovanie cesta. Hotové cesto vyvaľkáme, narežeme na štvorčeky, naplníme lekvárom (džemom, ovocím). Vytvarujme guličky (spojíme rohy štvorca a vygúľame guľku). Veľkosť je na vás.
Vygúľané guličky paríme v pare. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložime sito, na sito papier na pečenie (by sa nam cesto) a navrch naukladáme buchty. Buchty ďalej od seba, lebo ešte budú rásť. Naše, menšie, buchtičky sa parili 5-6 minút. Maximááálne. Čas prispôsobiť veľkosti. Prvú dávku ochutnáme, aby sme zistili, či máme správne časovanie.
Hotové buchty polejeme roztopeným maslom. Posypeme kakavkom zmiešaným s práškovým cukrom. Čo nepojeme, zamrazíme. Dobrú chuť

No comments:

Post a Comment