Tie od mamky sú
najlepšie. A nie je to ani náročné. Ak máte pekárničku, alebo kuchtíka, ktorý cesto rád vymiesi, tak do toho.
- Najprv cukor – 3 čl, plné
- Soľ – 1 čl
- Mlieko – cca 3,5 dc. Dávkované postupne. Cesto nesmie byť tvrdé. Lepšie je jemnejšie, ale stále vhodné na rozvaľkanie. Množstvo mlieka sa môže líšiť podľa múky. Niektoré druhy „pijú“ viac a naopak. Napr. keď sme dali celozrnú múku, museli sme pridať mlieka viac – skoro na 4,5dc.
- Olej – polovicu z pol deci. Alebo masla alebo margarín z rastliného tuku
- 1 bielok, roztrepať
- 600g (preosiatej) polohrubej múky (prípadne časť nahradiť celozrnou napr. 50-100g).
- Droždie, živé
- Maslo na poliatie
- Kakao a cukor na posypanie
- (Pozn. pre tých bez pekárničky: všetok cukor + nie všetko mlieko, letné + droždie, osobitne, na kvások. Neskôr zmiešat so zvyškom)
Vygúľané guličky paríme
v pare. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložime sito, na sito papier
na pečenie (by sa nam cesto) a navrch naukladáme buchty. Buchty ďalej od
seba, lebo ešte budú rásť. Naše, menšie, buchtičky sa parili 5-6 minút.
Maximááálne. Čas prispôsobiť veľkosti. Prvú dávku ochutnáme, aby sme zistili,
či máme správne časovanie.
No comments:
Post a Comment