Sunday, April 28, 2013

Španielska šošovica

Toto jedlo je bomba. Jednoducha a chutna polievka, ktorou sa da nahradit hlavne jedlo. V podstate sa vari same. Kluci v akci dakujem :)
Je to ina sosovica, na aku sme zvyknuti. Vsetko sa vari v jednom hrnci, akurat zeleninu treba rozmixovat mimo hrnca. A nezabudnite si olupat ten cesnak pred rozmixovanim. Raz sa nepodarilo a ten nasekany obal chutil ako cudzi nechty. A tradicne pripominam, rimsku rascu nemenit za obycajnu. Sosovicu som vopred nenamocila.

Španělská čočka  (4 porce)  
Tato hustá čočková polévka patří mezi pokrmy, které jsou (volně přeloženo) tzv. „na lžíci“ (jedná se především o vydatné pokrmy z luštěnin) a je typická pro celé Španělsko, servíruje se jako hlavní jídlo, po ní následuje už jen salát.  
  • 250 g čočky 
  • 1 rajče 
  • 1 mrkev 
  • 1/2 červené a 1/2 zelené papriky 
  • 1 cibule 
  • 4 stroužky česneku i se slupkou lžíce sladké mleté papriky 
  • 1 nožička klobásy chorizo 
  • špetka mletého římského kmínu (rimska rasca)
  • sůl 
  • 2 střední brambory  
Do hrnce vložíme čočku, celé rajče, celou mrkev, cibuli, česnek, papriku, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, rascu, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji. Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vyjmeme chorizo a nakrájíme na kolečka. Tato polévka se tradičně podává v kameninové míse. Některé kuchařky přidávají do polévky během varu pár kapek octa.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/283-spanelska-cocka (na stranke je aj video z relacie)

No comments:

Post a Comment