Tuesday, June 11, 2013

Tekvicovy privarok so kuskami mäska

Vyskusali sme privarok z oranzovej tekvice s kuskami uduseneho bravcoveho pliecka. Peto vymyslel, uvaril, chutilo. Chlapci, nezacinajte varit zaprazkou, v nej tekvicu neurobite ;)
Tak podme na to. Ingrediencie "od oka".

Na privarok:
  • Maslova tekvica (oranzova), nastruhana na hrubom struhadle.
  • Cibula
  • Kopor, zopar konarikov resp. podla toho ako (ne)mate kopor radi
  • Poctiva smotana na slahanie, jeden kelimok cca 200ml
  • Sol, cukor, citron (alebo ocot)
  • Zaprazka (roztopene maslo s mukou)

Na masko:
  • Cibula
  • Bravcove pliecko, nase malo 400g, cca
  • Rozne koreniny - cierne a farebne korenie, zopar rozdrvenych kuskov koriandrovych semienok, rozdrveny rozmarin, susene chilli, drvena rasca. Nebojte sa improvizovat. Cervena paprika, susena, mleta.
  • Cesnak
  • Paradajky, malinko
  • Sol
  • Muka - na zasypanie



Postup:
Tekvica mala nieco pod dve kila. Polovicu sme nastruhali, na hrubom struhadle. Druha polovica zostala na pecenie. Tekvicu sme posoli, pokvapkali citronovou stavou a nechali postat. Medzitym sme nakrajali cibule, cesnak. Jedlo sa bude jest lyzicou, tak aby sa stravnici s masom netrapili, nakrajame ho na male kocky. Kym tekvica odpocivala, maso sme nakorenili (okrem papriky) a cast nakrajanej cibule zacali robit na oleji. Ked bola cibula pripravena, supli sme do nej cesnak a hned maso. Ked sa maso zatiahlo, poprasili sme ho cervenou paprikou a po chvilke sme ho zaliali horucou vodou. Pridali sme sol. Potom sme zacali krajat paradajky a tie sme pridali k masu. Hrniec sme zavreli a maso sa dusilo. Maso sa varilo do makka a paradajky do stratena. Kto chce mat omacku hustejsiu, moze poprasit mukou.

Dobre, podme spat. Maso sa nam dusi pod pokrievkou a my zaciname robit tekvicu. Na oleji sa nam peni cibula, pridame nastruhanu tekvicu a trosku kopru. Vsetko opekame a miesame, kym sa farba tekvice trosku nezmeni. Nasa isla trosku dozlta. V konvici nam uz zovrela voda a tak mozeme tekvicu zaliat vodou. Vody tak akurat do vysky tej tekvice. Aby z toho nebola polievka, ale privarok. Ak je vody viacej, nechame vodu odparit. Zatial sa tvarime, ze vsetkeho je akurat, tekvicu zakryjeme pokrievkou a dusime, kym nie je tekvica primerane makka. Makka, nie uplne rozvarena. Ked je tekvica podla priania, vlejeme smotanu. Pridame zaprazku a dochutime cukrom, solou a citronovou stavu. Nechame povriet, vypneme a prisypeme zvysok nakrajaneho kopru.

Tekvica je primerane makka, ochutena. Maso sa rozpadava a mozeme servirovat. Na tanier nacapujeme tekvicu a navrch pridame maso so stavou a mozeme jest. Zelame dobru chut ;)





No comments:

Post a Comment