nedeľa 5. januára 2025

Knedlik/knedľa

  • 500g polohrubej múky, 
  • 1 kocka droždia, 
  • 1 čajová lyžička soli, 
  • 1 čajová lyžička kryštálový cukor,  
  • 1 vajce, ň
  • 2 polievkové lyžice oleja, 
  • 250 ml mlieka, alebo vody, alebo môžeš polovicu mlieka a polovicu vody (125ml). 

Postup: 

Po cca 10 minútach mám vykysnutý kvások.

Do zvyšku vody z mliekom zmiešam 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Nalejem to do múky a pridám kvások. Cesto len zhruba zamiešam, aby sa spojilo s múkou. 10 minút nechám postať. 

Až teraz vypracujem cesto. Hnetiem asi 10 minút. 

Vypracované cesto pomúčim a prikryjem vrchnákom, alebo utierkou. Nechám cesto vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. 

Potom cesto rozdelím na polovicu( podľa veľkosti hrnca) môžeš aj na 3 časti, sformujem knedle a nechám asi 10 minút kysnúť. Medzitým, čo knedľa kysne, si pripravím hrniec s vodou, do ktorého dám parák. Položím papier na pečenie. Potom sa knedľa neprilepí na parák. Keď voda vrie vložím knedľu. Parím 20 minút. Ak by si delil na 3 tak stačí 17-18 min. 

Pokrievku počas parenia neskladám. Po uplynutí 20 minút knedľu vyberiem na dosku  a natriem olejom, alebo šmalcom. 

Po každom knedliku skontroluj vodu v hrnci. Dobrú chuť, nech sa podarí


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára