- 500g polohrubej múky,
- 1 kocka droždia,
- 1 čajová lyžička soli,
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor,
- 1 vajce, ň
- 2 polievkové lyžice oleja,
- 250 ml mlieka, alebo vody, alebo môžeš polovicu mlieka a polovicu vody (125ml).
Postup:
Po
cca 10 minútach mám vykysnutý kvások.
Do
zvyšku vody z mliekom zmiešam 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Nalejem to do múky a
pridám kvások. Cesto len zhruba zamiešam, aby sa spojilo s múkou. 10 minút nechám
postať.
Až
teraz vypracujem cesto. Hnetiem asi 10 minút.
Vypracované
cesto pomúčim a prikryjem vrchnákom, alebo utierkou. Nechám cesto vykysnúť, kým
nezdvojnásobí svoj objem.
Potom
cesto rozdelím na polovicu( podľa veľkosti hrnca) môžeš aj na 3 časti,
sformujem knedle a nechám asi 10 minút kysnúť. Medzitým, čo knedľa kysne, si
pripravím hrniec s vodou, do ktorého dám parák. Položím papier na pečenie.
Potom sa knedľa neprilepí na parák. Keď voda vrie vložím knedľu. Parím 20
minút. Ak by si delil na 3 tak stačí 17-18 min.
Pokrievku
počas parenia neskladám. Po uplynutí 20 minút knedľu vyberiem na dosku a
natriem olejom, alebo šmalcom.
Po
každom knedliku skontroluj vodu v hrnci. Dobrú chuť, nech sa podarí
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára