Friday, September 14, 2012

Chlieb zemiakový

  • 1 kg hladkej múky
  • 2-3 uvarené zemiaky (stredné)
  • 1 kocka droždia
  • 1 poliev.lyž.cukru
  • 1 poliev.lyžica soli
  • 3 pol.lyž. octu
  • 1/2l vlažnej vody
  • rasca podľa chuti cca 1 čajová lyžička
Do pekárne dáme cukor, soľ, vlažnú vodu, ocot a rascu. Pridáme múku, postrúhané uvarené zemiaky, droždie a nastavíme program cesto. Po ukončení spracovania cesta vyberieme cesto z pekárne, urobíme bochník a necháme v nejakej nádobe vystlanej utierkou, posypanou múkou vykysnúť asi 15-20 min. Po vykysnutí bochník dáme na plech, potrieme vodou a pečieme pri 180 C. Po 30 min. znížime teplotu na 150 ° C hod. Pred dopečením asi 10 min. chlebík potrieme čistou vodou. Potom sa nám pekne zapečie.
Ak chceš môžeš rozdeliť na dva menšie bochníky.

No comments:

Post a Comment