Brutálna záležitosť, hlavne keď máte veľké, chutné fazule maslovej chuti, ako tie, ktoré vypestovala moja mammá. Len ešte musím potrénovať tu zápražku. Nikdy som sa to poriadne nenaučila...
- cca 200-250 g suchej fazule (mega NAJ ja ta od mamky, maslova, velka)
- 40 g mrkva
- 30 g petržlen
- 30 g zeler
- údenina (udene rebrá, klobása, alebo Tomáš dáva aj slaninu)
- cibuľa (stredná)
- 3-4 strúčiky cesnak
- bujón
- mleté čierné korenie
- mletá rasca
- masť
- cca 2-3 PL múka (hladká a polohrubá )
- mletá červená paprika
- majoránka
- soľ
- voda
Večer si namočíme fazuľu do vody tak, aby bola voda asi 3-4 cm nad fazuľou. Keď idem variť vodu, vylejem. Varim v čistej vode asi pol hodiny a zase vodu zlejem. Potom nalejeme na fazuľu čistú vodu - cca 1,5l. Pridame na kocky nakrajanú zeleninu, udeninu (ak je klobasa, tak tak ako do kapustovej, až pred dovarením), bujón, rasca, mleté čierné korenie a cesnak. Varíme, kym nie je fazuľa skoro uvarená. Pridáme zápražku, ktorú si urobime z cibule, masti, múky a na záver po odstavení pridáme mletú papriku. Pridáme do polievky a varíme, kym nie je fazuľa celkom uvarena. Nakoniec pridáme soľ a majoránku. Dobrú chuť.
Môžeme variť aj z nenamočenej fazule, ale varime
dlhšie ako pol hodiny, tak asi 1 hodinu vodu zlejeme a ďalej
pokračujeme ako v recepte.
No comments:
Post a Comment