Saturday, February 16, 2013

Domáca fazuľová polievka, od mamičky

Brutálna záležitosť, hlavne keď máte veľké, chutné fazule maslovej chuti, ako tie, ktoré vypestovala moja mammá. Len ešte musím potrénovať tu zápražku. Nikdy som sa to poriadne nenaučila...
  • cca 200-250 g suchej fazule (mega NAJ ja ta od mamky, maslova, velka)
  • 40 g mrkva
  • 30 g petržlen
  • 30 g zeler
  • údenina (udene rebrá, klobása, alebo Tomáš dáva aj slaninu)
  • cibuľa (stredná)
  • 3-4 strúčiky cesnak
  • bujón
  • mleté čierné korenie
  • mletá rasca
  • masť
  • cca 2-3 PL múka (hladká a polohrubá )
  • mletá červená paprika
  • majoránka
  • soľ
  • voda



Večer si namočíme fazuľu do vody tak, aby bola voda asi 3-4 cm nad fazuľou. Keď idem variť vodu, vylejem. Varim v čistej vode asi pol hodiny a zase vodu zlejem. Potom nalejeme na fazuľu čistú vodu - cca 1,5l. Pridame na kocky nakrajanú zeleninu, udeninu (ak je klobasa, tak tak ako do kapustovej, až pred dovarením), bujón, rasca, mleté čierné korenie a cesnak. Varíme, kym nie je fazuľa skoro uvarená. Pridáme zápražku, ktorú si urobime z cibule, masti, múky a na záver po odstavení pridáme mletú papriku. Pridáme do polievky a varíme, kym nie je fazuľa celkom uvarena. Nakoniec pridáme soľ a majoránku. Dobrú chuť.

Môžeme variť aj z nenamočenej fazule, ale varime dlhšie ako pol hodiny, tak asi 1 hodinu vodu zlejeme a ďalej pokračujeme ako v recepte.

No comments:

Post a Comment