sobota 30. marca 2013

Zemiakový šalát

Množstvá ako pre nás, Tomiku (u nás sa vždy varilo ako pre školskú jedáleň)

Zelenina
  • Cibuľka nadrobno, 2 veľké ks
  • Sterilizovaná zelenina (mrkva, hrach)
  • Zemiaky uvarené v šupke a nakrájané na malé kocky (cez sitkový krájač), 2.5kg (veľmi odhadom)
  • Uhorky na drobno (podľa chuti)
  • Vajíčka uvarené natvrdo 6ks
Na omáčku (cca množstvá, zvyšok podľa chuti)
  • Majonéza, 1 cca 250ml sklíčko
  • Jogurt biely smotanový, 200g (Sabi je super abo zvolen). Určite nie nízkotučné
  • Cukor cca jednu rovnú lyžicu, vymiešať v jogurte
  • Trošku vegety, medzi prsty
  • 2 rovné polievkové lyžice worchester omáčky
  • Horčica jedna polievková lyžica
  • Čierne korenie
  • Soľ

Omáčku si vymiešame, dochutíme a nalejeme na pripravenú zeleninu. Ak sa nam zda salat husty, mozeme zriedit stavou z kyslych uhoriek.

Bru chut

***
Potato salad
(this salad is usually made for Christmas, Easter holidays or for any family event. You can put it on the bread as well)

Vegetables & eggs
  • Onion finely chopped, 2 large pieces
  • Carrots - boiled, peas - boiled
  • Potatoes boiled in their skins and cut into small cubes (through a sieve slicer), 2.5kg (very approximate)
  • Pickles finely chopped (to taste)
  • Hard-boiled eggs 6pcs

Sauce
  • For the sauce (approximate quantities, the rest to taste)
  • Mayonnaise, 1 approx. 250ml glass
  • Creamy white yogurt (Greek), 200g. Definitely not low-fat
  • Sugar approx. one level spoon, mix in yogurt
  • A little of vegeta seasoning, a pinch (or any other equivalent of dried vegetable & salt)  
  • 2 level tablespoons of Worcestershire sauce
  • Mustard one tablespoon
  • Black pepper
  • Salt

Mix the sauce, season and pour over the prepared vegetables. If the salad seems too thick, you can add a bit of pickled cucumber.

Some families prepare this salad a day in advance to let all the flavors meld. I made a small portion without eggs and onion for the baby :) 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára