Monday, January 1, 2024

Nakladaná kapusta

Najprv potrebuješ:

  • nejaký sud, najlepšie kameninový alebo keramický, alebo ak nemáš tak aspoň štvorlitrovú fľašu,
  • kapustu,
  • cibuľu,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • čierne korenie mleté,
  • preosiaty nakladač,
  • soľ podľa množstva,
  • na dno nádoby jabĺčka najlepšie nejaké
  • kyslé, najlepší Jonatán, ale môžu byt aj iné,
  • trocha cukru na kysnutie.

Kapustu nakrájať na tenké prúžky, alebo kúpiť už nakrájanú

Na dno nádoby das rozkrojené jablka  na polovice (môžeš pridať aj kôpor) a pridáš vrstvu kapusty na ktorú nasypeš trocha cibule, soľ zmiešanú s nakladacom a čiernym korením a poriadne utlačiť, tak, že až sa začne robiť šťava z tej kapusty, ktorú odčerpávame preč, preto je lepšie dať viac soli, lebo s tou šťavou odčerpávaš aj soľ a potom ak jej zostane málo kapusta nevykysne, ale môže začať hniť. Bobkové listy na 4 l stačia dva  a asi 3 bobule nového korenia, čierne nevadí, lebo to tiež odoberieš s tou šťavou. Ten bobkový list a nové korenie môžeš rozdeliť do prvej a predposlednej vrstvy.

A tak opakuješ pokiaľ neminieš všetku kapustu. Tu šťavu stále odčerpávaš.

Nakoniec pridáš hrsť cukru. Založíš vrch celými listami kapusty a zaťažíš niečím. Buď nejakou nádobou s vodou, alebo nejakým tvrdým kameňom (nie pieskovec), ale také kamene, aké sa používajú na cesty, sú také kocky. Podľa toho do akej nádoby. Kapustu môžeš utláčať buď rukou, ak je jej málo, alebo nejakým tĺčikom, alebo ak je sud veľký umyť poriadne nohy, natiahnuť mikroténové vrecúška a šliapeš.

No comments:

Post a Comment